RUOKA-ALAN AMMATTILAISET USKOVAT TULEVAAN JA TIEDOSTAVAT ALAN MURROKSEN
Vuoden 2023 Kokkibarometrin mukaan valtaosa ravintola-alan ammattilaisista luottaa toimipaikkansa tulevaisuuteen. Näin totesi 79 prosenttia kyselyyn vastanneista. Monessa ravintolassa tiedostetaan asiakasmäärien entistä vaikeampi ennustettavuus, mikä hankaloittaa työvuorosuunnittelua. Haasteensa tuo myös kustannusten nousu. Etenkin yksityisellä ravintolapuolella työvoiman kustannusten arvellaan nousevan entisestään.
Digitaalisuudesta on tullut perusarkea, ja sen uusista toiminnallisuuksista, kuten tekoälystä ja QR-koodeista etsitäänkin helpotusta moneen haasteeseen.
Trendit ja ilmiöt
Atrian Kokkibarometriin vastanneet uskovat erityisesti kasvisten, kasvispohjaisten proteiinien ja siipikarjan kasvuun lähitulevaisuudessa. Valmistustavoista esiin nousevat erityisesti prosesseja tehostava kylmävalmistus sekä pikkelöinti. Mahdollisia tulevia trendejä nähdään myös muun muassa luonnon antimissa.
Ilmiöistä nousevia ovat jo jonkin aikaa pinnalla olleet hävikkiruoan hyödyntäminen, kotimaisuuden arvostus sekä lihan jäljitettävyys. Julkisella puolella peräänkuulutetaan annoksiin tietoa hiilijalanjäljestä.
Erilaiset ruokavaliot haasteena
Ruokavalioista puhuttaessa alan ammattilaiset uskovat fleksaamisen kasvavan eniten. Sen perässä seuraa gluteenittomuus. Eri alueiden keittiöistä trendikkäimpiä ovat suomalainen ja skandinaavinen keittiö. Ammattilaiset näkevät erilaisia erityisruokavaliota noudattavia olevan tulevaisuudessa yhä enemmän, mikä tuo osaltaan haasteita keittiöiden toimintaan.
Valmiimmat raaka-aineet ratkaisuna
Heikko työvoiman saatavuus haastaa alaa yhä, etenkin julkisella puolella. Selvimmin työvoiman saatavuuteen liittyvät haasteet näkyvät pienemmillä paikkakunnilla. Ammattilaiset uskovat ratkaisujen löytyvän ennen kaikkea valmiimmista raaka-aineista. Muita apuja haasteeseen ovat supistetut menut sekä henkilökunnalle tarjottavat kouluttautumismahdollisuudet.
Kotimaisuus ja hävikin torjunta tärkeää
Vastuullisuusasioissa ravintola-alan ammattilaiset näkevät tärkeäksi kotimaiset raaka-aineet sekä vastuullisen kotimaisen ruoantuotannon. Elintarviketeollisuuden valmistajiin liittyvissä vastuullisuusasioissa esiin nousee työntekijöistä huolehtiminen.
Ruokahävikin torjunta nähdään tärkeäksi ja vastaajat näkevät sitä raportoitavan tulevaisuudessa vielä entistäkin paremmin. Terveelliseksi koettujen ruokien uskotaan kasvattavan suosiotaan, näin ennustaa jopa 82 prosenttia vastaajista.
LUE LISÄÄ TUTKIMUKSESTA NOUSSEISTA AIHEISTA
Lihaa vai kasviksia? – Molempia, uskotaan ravintoloissa
Ravintoloiden asiakkaat haluavat terveellisiä, sekä eettisesti ja ympäristön näkökulmasta kestäviä vaihtoehtoja. Mitä nämä vaihtoehdot voivat olla ja kuinka ravintolat pystyvät vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden moninaisiin tarpeisiin?
Lihaa vai kasviksia? – Molempia, uskotaan ravintoloissa
Ravintoloiden asiakkaat haluavat terveellisiä, sekä eettisesti ja ympäristön näkökulmasta kestäviä vaihtoehtoja. Mitä nämä vaihtoehdot voivat olla ja kuinka ravintolat pystyvät vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden moninaisiin tarpeisiin?
Suomalainen liha on ravintolan kilpailuvaltti
Suomalaisten raaka-aineiden arvostus kasvaa entisestään. Miksi tämä koetaan tärkeäksi ja miksi asia kannattaa huomioida myös ravintolassa?
Suomalainen liha on ravintolan kilpailuvaltti
Suomalaisten raaka-aineiden arvostus kasvaa entisestään. Miksi tämä koetaan tärkeäksi ja miksi asia kannattaa huomioida myös ravintolassa?
Valmiimmat raaka-aineet ovat ratkaisu ammattikeittiöiden työvoimapulaan
Osaavan henkilökunnan saamisessa on edelleen haasteita. Millä kaikilla keinoilla haastetta voidaan taklata?
Valmiimmat raaka-aineet ovat ratkaisu ammattikeittiöiden työvoimapulaan
Osaavan henkilökunnan saamisessa on edelleen haasteita. Millä kaikilla keinoilla haastetta voidaan taklata?
Atrian Kokkibarometri on vuodesta 2020 lähtien vuosittain toteutettu ammattikeittiö- ja ravintola-alan ammattilaisille suunnattu valtakunnallinen kyselytutkimus. Atrian Taloustutkimuksella teettämässä tutkimuksessa selvitetään muun muassa alan trendejä ja tulevaisuuden näkymiä. Vuoden 2023 lopulla toteuttuun kyselytutkimukseen vastasi yli 500 julkisen ja yksityisen puolen ravintola-alan ammattilaista.
Riippumaton tutkimustieto on keskeinen osa Atrian tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa. Tieto paitsi ohjaa tekemistä Atrialla, tuo merkittävää lisäarvoa myös asiakkaillemme ja muille sidosryhmillemme. Jos kiinnostus heräsi, olethan yhteydessä yhteyshenkilöösi. Käymme mielellämme kanssanne läpi koko kattavan raportin ja nostamme esiin juuri teidän ravintolaanne parhaiten auttavat löydökset.